PRZENIESIENIE FORUM
To forum jest zablokowane tylko do odczytu. Posty można pisać na:
http://forum.chryslerforum.pl
W razie problemów z hasłem na nowym forum proszę o jego reaktywację poprzez korzystanie z opcji "Nie pamiętam hasła" przy logowaniu!

pacificaforum.pl Strona Główna
 FAQ  Kalendarz Szukaj  Linki Użytkownicy Download  Album  Grupy   Rejestracja   Profil  Nasze auta  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 


Poprzedni temat «» Następny temat
Nie działa pilot kluczyka, padła częściowo elektryka
Autor Wiadomość
Marcin.W 


autko rok/wersja/poj./Pb-LPG: Pacifica 2005/Touring/3,5/PB-LPG
Dołączył: 15 Gru 2016
Posty: 13
Skąd: Okolice Śremu
Wysłany: 29 Kwi 2017 11:25 pm   Nie działa pilot kluczyka, padła częściowo elektryka

Jakiś czas temu miałem niewielką stłuczkę z...płotem lewą stroną przodu samochodu.
No niestety stało się i samochód szybko wrócił do formy poza elektryką.

Od czasu stłuczki nie działa pilot w kluczyku, nie wyłącza zasilania zegarów po wyjęciu kluczyka, nie włącza się monitor nawigacji w zegarach po uruchomieniu samochodu.

Tymczasowo obróciłem o 180st odpowiedni bezpiecznik (nie pamiętam nazwy) w skrzynce bezpiecznikowej i teraz po wyciągnięciu kluczyka wyłącza całą elektronikę (także pamięć radia, klimatyzacji itp).

Poza tym reszta działa - immobilizer itp.

Sprawdziłem złącza PCM - wszystkie rozłączyłem, piny wyglądają na całe jak i przewody we wtyczkach.
Niestety mam tylko 1 kluczyk (2 czekają na wycięcie i zaprogramowanie) i nie mogę sprawdzić na innym pilocie, ale baterię w razie czego wymieniłem bez rezultatu.

Nie wiem gdzie szukać uszkodzenia, kluczykowanie nie pokazuje błędów.

Może powinienem rozebrać PCM, wyjąc z galarety płytę i przejrzeć?
A może podjechać na skaner i tam sprawdzić?

Pozdrawiam długoweekendowo !
Postaw flaszkę autorowi tego posta
 
 
M. 



autko rok/wersja/poj./Pb-LPG: Chrysler Aspen 5,7 HEMI HEV Limited (Hybrid) 2009 Prąd/benzyna/LPG
Dołączył: 02 Lut 2011
Posty: 4108
Flaszki: 274/230
Skąd: Warszawa
Wysłany: 30 Kwi 2017 03:09 pm   

Marcin.W,
Dzwon czy też dzwonek lewym przodem....
Z lewej strony w rejonie przedniej podłużnicy masz najbardziej newralgiczny, a przy okazji czuły punkt auta - PCM z milionem przewodów biegnących w tym rejonie.
Obstawiam, że któryś przewód albo nie ma kontaktu (przecięcie, ubytek miedzi pod izolacją), albo zwarty do masy albo brak masy.
Każdy z tych powodów może wystąpić po nagłej przygodzie.
Jeśli masz dostęp do schematów i wiesz gdzie szukać, jeśli masz trochę poukładane w głowie jak czytać schematy i jak szukać, to przy odpowiednim poziomie oleju w głowie możesz spróbować.
Jeśli zaś traciłbyś dziewictwo w te klocki to chyba lepiej znaleźć fachowca i dać mu zarobić.
Dla Ciebie per saldo wyjdzie taniej. DRB, WiTech sporo pomaga w takich sprawach, tyle że trzeba go mieć a ponadto (nie mniej ważne) trzeba umieć z niego korzystać.
_________________
Myślę, że jestem, więc jestem. Tak myślę.
Postaw flaszkę autorowi tego posta
 
 
PacificMan 


autko rok/wersja/poj./Pb-LPG: Pacifica 2004/Touring/3500/Pb-LPG
Dołączył: 04 Cze 2017
Posty: 6
Skąd: Elbląg
Wysłany: 02 Lip 2017 07:36 pm   

Marcin W. Mam obecnie taki sam problem jak ty. Rano normalnie odpaliłem samochód i potem jechałem drogą, gdzie były dość duże kałuże i po tym jak kolega M. napisał o tym PCM-ie przy lewym nadkolu to pierwsze skojarzenie jest takie, że może woda się tam dostała i dlatego jest taki cyrk. Też po wyjęciu kluczyka jest choinka na desce, nie działa pilot - ani klapa, ani drzwi - nie włącza się ekran nawigacji przed odpaleniem. Błędów brak. Odpięcie klemy nic nie dało.
Jeżeli udało ci się z tym uporać to będę wdzięczny za wskazówkę.

Wciśnięcie na chwilę awaryjnych powoduje, że licznik gaśnie, ale centralny i klapa z pilota dalej nie działają.
Postaw flaszkę autorowi tego posta
 
 
armo 


autko rok/wersja/poj./Pb-LPG: Pacifica 2008 4,0
Dołączył: 05 Lis 2014
Posty: 170
Flaszki: 3/3
Skąd: Darłowo
Wysłany: 02 Lip 2017 08:27 pm   

Może być problem ze sterownikiem silnika (na podłużnicy) lub z puszką bezpieczników. Ewentualnie instalację zobacz czy gdzieś zwarcia nie ma.
Postaw flaszkę autorowi tego posta
 
 
PacificMan 


autko rok/wersja/poj./Pb-LPG: Pacifica 2004/Touring/3500/Pb-LPG
Dołączył: 04 Cze 2017
Posty: 6
Skąd: Elbląg
Wysłany: 02 Lip 2017 08:41 pm   

Bezpieczniki sprawdzone, przekaźniki pozamieniałem miejscami, ale dalej zonk. Na zapalonym silniku wszystko działa, ale NAVi dalej nie chce się uruchomić. Wcześniej po jej włączeniu wyskakiwał komunikat "insert DVDrom", teraz jest martwa. Dziwna sprawa.
Postaw flaszkę autorowi tego posta
 
 
Marcin.W 


autko rok/wersja/poj./Pb-LPG: Pacifica 2005/Touring/3,5/PB-LPG
Dołączył: 15 Gru 2016
Posty: 13
Skąd: Okolice Śremu
Wysłany: 02 Lip 2017 08:50 pm   

PacificMan - niestety jeszcze się do tego nie zabrałem - obowiązki rodzinne :-) i brak chwili na szukanie w schemacie.
Tymczasowo obróciłem "bezpiecznik" (nie pamiętam jak się nazywa) odpowiedzialny m.in. za podtrzymanie pamięci ustawień samochodu (patrząc od nadkola w skrzynkę bezpiecznikową górny lewy narożnik). Dzięki temu po wyjęciu kluczyka przynajmniej nie świecą się kontrolki i nie rozładowuje akumulatora. Nie pamięta także ustawień co czasem denerwuje.
Możesz sprawdzić - u mnie było tak wcześniej - masę pomiędzy silnikiem a kastą która znajduje się od przodu silnika - za chłodnicą. U mnie pomogło wcześniej.

Jeśli coś znajdziesz w temacie będę wdzięczny za info.
Może mi się uda w tym tygodniu chociaż schemat przejrzeć.
Postaw flaszkę autorowi tego posta
 
 
Marcin.W 


autko rok/wersja/poj./Pb-LPG: Pacifica 2005/Touring/3,5/PB-LPG
Dołączył: 15 Gru 2016
Posty: 13
Skąd: Okolice Śremu
Wysłany: 10 Lip 2017 10:34 am   

Witaj PacificMan. Udało Ci się coś ustalić z Twoją awarią?
Postaw flaszkę autorowi tego posta
 
 
PacificMan 


autko rok/wersja/poj./Pb-LPG: Pacifica 2004/Touring/3500/Pb-LPG
Dołączył: 04 Cze 2017
Posty: 6
Skąd: Elbląg
Wysłany: 10 Lip 2017 04:14 pm   

Na razie nic konkretnego. Byłem u elektryka i wstępnie wskazał na PCM, lub deskę rozdzielczą, ale zamówił schematy i w tygodniu mam wstawić samochód, tym razem na dłużej. Ostatnio jeszcze oświetlenie wnętrza zaczęło wariować przy otwartych drzwiach i jakieś stukanie w liczniku (lub z BCM-a, ciężko dokładnie zlokalizować. ), przy którym wskazówki się ruszają po kilka mm. To wszystko musi być ze sobą powiązane.
Najdziwniejsze w tym wszystkim jest to, że jak silnik pracuje, to wszystko jest OK i nie ma żadnych błędów, nawet po podpięciu pod komputer. Czary.
Postaw flaszkę autorowi tego posta
 
 
Marcin.W 


autko rok/wersja/poj./Pb-LPG: Pacifica 2005/Touring/3,5/PB-LPG
Dołączył: 15 Gru 2016
Posty: 13
Skąd: Okolice Śremu
Wysłany: 10 Lip 2017 09:25 pm   

Hmm....
Trochę mi to wygląda na problemy z akumulatorem - niskie napięcie, brak masy, ale elektryk na pewno to sprawdzał.
Były chyba nawet tu na forum posty o problemach z licznikiem spowodowanych alternatorem.

Schematy (książka serwisowa) jest do pobrania.
Są w niej wszystkie schematy i opisy elektryki.
Jak elektryk ogarnięty to pewnie dojdzie.

Jestem ciekaw rozwoju sytuacji no i życzę Ci by to była jakaś drobnostka (przetarty przewód, masa, wtyczka itp).
Postaw flaszkę autorowi tego posta
 
 
maly130178 
maly130178


autko rok/wersja/poj./Pb-LPG: pacyfica 2003 3.500 lpg
Dołączył: 18 Sie 2017
Posty: 4
Skąd: glogow dolnoslaskie
Wysłany: 20 Sie 2017 01:49 pm   

Witam mam podobny problem ,nie działa pilot nawigacja i nie gasną kontrolki na desce .Po włączeniu awaryjnych wszystko jest w porządku ,gasną zegary i działa pilot ale nie działa nawigacja . Czy ktoś wie jak rozwiązać ten problem. Pozrawiam
Postaw flaszkę autorowi tego posta
 
 
PacificMan 


autko rok/wersja/poj./Pb-LPG: Pacifica 2004/Touring/3500/Pb-LPG
Dołączył: 04 Cze 2017
Posty: 6
Skąd: Elbląg
Wysłany: 20 Sie 2017 07:03 pm   

Kolego, ja cały czas się z tym bujam. W międzyczasie poszedł mi wkład stacyjki (nie mogłem odpalić auta) razem z kostką stacyjki. Myślałem, że po wymianie będzie ok, ale niestety problem jest nadal. We wrześniu będę miał samochód zastępczy bo wujek leci do Irlandii i wtedy go wstawię do mechanika, żeby mi to wreszcie zrobili. Być może to jakaś pierdoła ale może to być też PCM i BCM. Zobaczymy.
Postaw flaszkę autorowi tego posta
 
 
maly130178 
maly130178


autko rok/wersja/poj./Pb-LPG: pacyfica 2003 3.500 lpg
Dołączył: 18 Sie 2017
Posty: 4
Skąd: glogow dolnoslaskie
Wysłany: 21 Sie 2017 10:01 am   

Kolego jak będziesz wiedział coś więcej to daj znać pozrawiam
Postaw flaszkę autorowi tego posta
 
 
Tomi86 


autko rok/wersja/poj./Pb-LPG: Pacifica Limited 2005
Dołączył: 19 Wrz 2016
Posty: 10
Otrzymał 2 flaszek(e)
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 27 Wrz 2017 12:22 pm   

Witam. mam taki sam problem jak wyżej opisany. Czy udało Ci się jakoś rozwiącać ten problem??
Postaw flaszkę autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme Pacyfka created by Matteo
MAPA STRONY GOOGLE MAP Wersja forum PDA/GSM

W serwisie Pacificaforum.pl stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania Pacificaforum.pl bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej na ten temat możecie przeczytać TUTAJ.

stat4u
Strona wygenerowana w 0.22 sekundy. Zapytań do SQL: 17